Monday, 22 December 2014

kelas jahitan INTENSIF florabeadz

Jadual kelas jahit January 2015
 Ikut tarikh dan lokasi ye

3 jan 2015
lukut
sabtu

10 jan 2015
meru
sabtu

11 Jan 2015
meru
klang

24 jan 2015
meru
sabtu

25 jan 2015
meru
Ahad

31 jan 2015
Sabtu
Kelas jahit ammar
utk mengumpul dana adik ammar
MERU KLANG




Monday, 1 December 2014

order pola or booking kelas

Assalamualaikum semua. . Selamat pagi

Sy sekadar nk meluah rasa...
Sy penjual pola dan mengadakan kelas jahit..

1. Sebagai penjual pola..
Sy iklan sekali sekala dlm group2 penjahit ni..cuma sy dah letak dlm blog sy details pola.. so ada rezki ada la order. .

2. Sebagai guru kelas jahitan
Kelas sy weekend shj.. sebab Sy bekerja 8 to 5..
Sama juga mcm pola. Sy iklan di group jahit dan blog sy.

Cuma.. kalau sy jawap msge anda lewat
harap ampun..
Weekdays time kerja.. sy akan cuba jawap msge bila sy free.. kekadang sempat baca. Tpi x sempat reply.. dek kesibukan  bekerja.
Weekend lak time kelas sedang berlansung.. pun sama.
Di malam hari. . Sambil2 menguruskan rumah or Sambil2 membuat pola .. masa tu laa sy cuba jawap msge. . Tapi ada juga yg tertinggal. So.. harap bersabar. Or kalau tgk dlm hari yg sama sy x reply.. mohon hantar semula msge ye.
Tqvm..
;)

Sunday, 30 November 2014

KELAS TELEKUNG

Ini design telekung sy.. design yg kemas dan selesa

Nk belajar jahit? 
Yuran rm200
kelas 1 hari. 
Sabtu or ahad
9am hingga 6pm
design





Monday, 24 November 2014

Sunday, 23 November 2014

testimoni student florabeadz

Ini testimoni dr student bernama eira dan kak imah minggu ini . Kelas pd  22hb dan 23hb November.
eira belajar jahit jubah lelaki
kak imah belajar jahit telekung



Nk tahu lebih lanjut klik sini details kelas 

Thursday, 20 November 2014

KELAS JAHITAN

 Sejarah kelas jahitan sy di Meru Klang, kampung halaman saya (sy berasal dr meru klang, nikah org nogori.. so kene lah duk nogori.. umah den kek lukut PD;  cewah ckp nogori skit).
Bermula di ruang tamu rumah emak.. dgn 2 org students comel ini..
 Semakin hari.. permintaan mengadakan kelas di meru ..makin banyak..
ramai yg dtg belajar. . Maximum 6 org je
 Sehingga emak beri kebenaran menggunakan kedai arwah abah didepan rumahnya
 Ini lah rupa bengkel jahit saya... alhamdulillah. .. terima kasih MAK..


Friday, 14 November 2014

Thursday, 13 November 2014

3 Jenis Jubah Florabeadz

Assalamualaikum

Sy ada 3 patern jubah@dress yg sy ajar jahit atau sy jual pola nye..
JUBAH A CUT
JUBAH PRINCESS CUT
JUBAH EMPIRE CUT

 Sila lihat gambar dibawah
Jubah A cut kembang

Jubah A cut

Jubah Empire cut

Jubah princess cut

Jubah A cut


Jubah Empire cut

JUBAH A CUT KEMBANG

Assalamualaikum. .

Yg ni gambar2 baju jubah a cut yg kembang ye.. bukan jubah a cut biasa..
ia kembang semangkuk dan sesuai dgn reben yg diikat dipinggang

Nk belajar jahit, yuran rm200
nk beli pola, rm40 utk 1 saiz (S M L @ XL)






Saturday, 25 October 2014

NO BARU FLORABEADZ

Assalamualaikum

kali ni sy cuma nk maklum penukaran nombor telepon florabeadz ye.. no ni khas utk appointment@booking kelas jahit florabeadz dan utk beli pola...

no baru tu 018 - 28 78 164 
bole whatsApp, sms dan call ye
peralatan sy yg digunakan semasa kelas jahit so peserta x perlu bawa peralatan kecuali bawa bahan kain

Tuesday, 23 September 2014

ATURCARA KELAS MENJAHIT INTENSIF

NI nk citer serba sedikit perjalanan kelas menjahit saya....

kul 9am.. ketibaan para pelajar.. sy sediakan semua peralatan dan nota..

no 1. bermula penerangan berkaitan cara mengukur badan dgn demo ye..
peserta kene ukur badan patner masing2.. lepas tu sy check ukuran setiap pelajar.

no 2. peserta kene buat kira2 utk menghasilkan pola baju yg selesa.. haaa kat sini yg selalunya ada yg pening lalat.. nak campur, tolak, kali dan bahagi.. he he.. menjahit pun ada matematik ye..

no 3.. kene buat pola baju dan kain pada kertas yg sy bekalkan.. kertas ni tahan lama.. balik nanti boleh simpan utk kegunaan seterusnya.. kot badan x berubah bole la terus guna,, he he kurus or gemuk kene la buat baru.

no 4. proses potong kertas .... ikut bentuk pola yg telah dihasilkan..

no 5. kali ni potong kain pulak ye.. ada yg mengigil tangan time ni.. mungkin x biasa pegang gunting kain agaknya..  :)

no 6.. bermula episod menjahit ... jahit sampai siap sepasang baju tu..
 mesti siap punyelah... esok leh pakai baju baru..

sedang mengukur badan

proses memerah otak.. kene buat pengiraan..
kat sini lah penyebabnya kenapa sy x terima student bawah umur 15tahun.
. nanti dia pening lalat..

melukis pola atas kertas craft yg tebal dan besar

jahit sampai siap yea.. x leh mengelat


tara... dah siap.. comel kan

CARA MENGGUNAKAN POLA BAJU

mlm ni sy nk berceloteh sikit.....
ada yg x pernah dengar pasal pola baju.. ada yg biasa dengar tapi x tahu bentuk nya.. ada yg beranggapan dgn membeli pola , bole pandai jahit baju.. silap ye. POLA HANYA MEMBANTU DAN MEMUDAHKAN PROSES MEMOTONG KAIN.. so x yah laa pening2 nk buat kira2 or pening lalat nk ukur pada kain. ambik je pola tu tepek pada kain.
TAPI ada juga masalahnya.. sebab ada yg tak tahu nk guna pola ni.. so hari ni sy share sikit gambar2 cara guna pola baju. utk bahagian yg asas,, badan depan, badan belakang dan tangan.

sy nk tunjuk sikit cara guna pola baju yea. khas utk pembeli pola sy..

1. nota kecil pada pola
pada kertas pola sy cop ini






















2. cara potong badan depan atau tangan.. kain dilipat 2   terlebih dahulu
tengok ye.. tepi kertas tu selari dgn tepi kain ,, x da basi..
itulah maksudnya tanda 3 bulatan kecil tu.
3. potong kain dgn basi 1/2 inci(pada sisi badan) atau 1 inci(dihujung tangan atau baju)

dah siap potong .. ada basi disisi badan dan dihujung kaki baju


kain utk tangan yg dah siap potong


4. Jika ada zip di belakang, basi pada baju belakang kene lebihkan 1 inci utk kawasan dijahit zip. perhatian.. mana2 bahagian yg nk letak zip semua mesti ada basi 1inci ni.. kalau x da .. kena lah sambung kain.

kain lipat 2 ye.. sebab utk kiri dan kanan


bahagian belakang yg dah siap potong

Sunday, 21 September 2014

Pola Gaun Kanak2

sy ada jual pola gaun kanak2..

Bole pilih saiz yg dikehendaki..
pilihan saiz yg ada
# dr umur 1 tahun hingga 12 tahun. .

SILA RUJUK SAIZ UKURAN KANAK2

dalam 1 set pola tu bole buat lengan pendek or labuh. dan juga 2 ukuran labuh baju. sama ada paras lutut atau paras buku lali.

harga utk satu saiz@umur ialah rm50 termasuk kos pos laju.
Kalau lebih satu set pola pm sy.. utk tahu jumlah HARGA


ini contoh baju

UTK ORDER SILA HUBUNGI NO BARU 018 28 78 164 YANTI