Tuesday, 8 October 2013

CARA LUKIS POLA PRINCESS CUT

Assalamualaikum..

Sekarang ni tengah 'in' design princes cut dress ni @ jubah princess cut @ six panel dress...
macam2 nama ada.. 

sy nak syer cara nk buat pola dan cara nak potong kain... tapi dlm bentuk ayat yg mudah shj... x dapat nak bagi details every step..

harap boleh membantu

CUMA JANGAN LAA MENGAKU INI NOTA SENDIRI YE..
sy tahu ramai di luar sana yg lebih cerdik dalam menjahit ni.. cuma sy perah otak nk hasilkan nota yg mudah utk difahami oleh pelajar sy..
tapi nk guna silakan...
INI SIMPLE NOTES YE.. 

DAH LUKIS GIGI BOYA

INI POLA X DA DAT DIPINGGANG



gunting pola ikut garisan zig zag tu, letak pola atas kain.
gunakan bucu zig zag sebagai guideline
utk buat garis lurus supaya kain lebih kembang dibawah.
CARA NAK LETAK POLA ATAS KAIN.. NI KAIN BIDANG 60 IINCI YE

CARA NAK POTONG, IKUT GARISAN MERAH TU

POLA DEPAN.. X DA ZIP DI TENGAH

POLA BELAKANG , ADA ZIP DITENGAH

BAHAGIAN BAWAH JGN POTONG IKUT SERONG ZIGZAG LAK
ni cara letak pola dan  proses gunting utk pola depan . kain tu perlu dilipat dua.
kain yg siap dipotong, sambungkan ikut princes line.

NOTE: 
Utk bahagian belakang,  jika guna kain lycra potong sama mcm bahagian depan. Tapi kalau kain lain kene letak zip, so bahagian tgh tu kene potong 2 keping. Dan bagi basi 1" utk jahit zip.













Post a Comment