Showing posts with label tutorial menjahit. Show all posts
Showing posts with label tutorial menjahit. Show all posts

Tuesday, 14 March 2017

NOTA POLA GAUN BUDAK

CARA NAK BUAT POLA GAUN... CUBA LA YE.. 
NK LEBIH PAHAM KENE MASUK KELAS SAYA
BELAJAR DLM KELAS ..



GAUN KEMBANG @ PEPLUM












Sunday, 12 June 2016

TOTURIAL KURUNG PRINCES CUT

Gambar ni sy dapat dr fb, tapi x ingat sapa punye, sy pinjam ye,,
mohon maaf x letak nama tuan punya gambar.
cantik sgt baju beliau ni.


ini cara pola yg boleh hasilkan baju macam kat atas tu.. sila cuba ye.. kaji betul2 setiap bende dalam nota tu,, dah cuba buat pola baru la paham.. jgn tengok je.. then tanya macam2 soalan.. x cuba mana tahu apa yag betul atau tidak.




LUKIS ZIG ZAG



POTONG IKUT ZIGZAG

DAPAT 2 KEPING. UTK TENGAH DAN TEPI KIRI DAN KANAN


A-F tu typing error, tukar jd B-D




CARA POTONG KAIN,
ZIG ZAG SEBAGAI PANDUAN UTK MENGEMBANGKAN KAIN YANG AKAN DIPOTONG

me at 40...

Wednesday, 20 November 2013

Macam mana nak jahit kain lycra?

Assalamualaikum. . Kali ni sy nk share topik diatas...

Ramai yg mengalami masalah nk jahit kain lycra sebab jahitan terlompat lompat atau x lekat.
Ada juga yg kata kene beli mesin khas utk lycra..sebenarnya x perlu.

Utk selesaikan masalah tu... sila lah beli bende2 ni...

Utk mesin jahit portable.
2 bende je yg puan puan kene beli.
A. Jarum emas

B. Tapak teflon

Yg ni utk mesin jahit brother yg biasa spt Ls2160, JS 1410 atau GS 2700.   singer pun ok.
Kalau mesin yg sulam spt nv10 nv50 nv950 kene guna saiz 7mm

Utk mesin industri pun sama
Beli tapak ini juga. Tapi yg utk mesin industri yea. Tapak dia plastik hampir sama juga.. tanya laa kat kedai tapak teflon tuk mesin industri.

Cuma biasanya sy jahit  kain lycra; x tukar pun tapak teflon dan jarum emas.
Ok je mesin jahit singer industry sy, bole jahit kain lycra tu. He he..
Ikut mesin agaknya..

Sgt senang jahit kain lycra sebenarnya. .
Kalau x jahit tepi pun x pe.. he he..
Baju sendiri boleh ler... macam sy.. malas nk jahit tepi.. nk cepat. .. bukan org nampak kan kan... ;)
kalau ambik tempahan x bole woooo..

Selamat mencuba dan menjahit

Tuesday, 8 October 2013

CARA LUKIS POLA PRINCESS CUT

Assalamualaikum..

Sekarang ni tengah 'in' design princes cut dress ni @ jubah princess cut @ six panel dress...
macam2 nama ada.. 

sy nak syer cara nk buat pola dan cara nak potong kain... tapi dlm bentuk ayat yg mudah shj... x dapat nak bagi details every step..

harap boleh membantu

CUMA JANGAN LAA MENGAKU INI NOTA SENDIRI YE..
sy tahu ramai di luar sana yg lebih cerdik dalam menjahit ni.. cuma sy perah otak nk hasilkan nota yg mudah utk difahami oleh pelajar sy..
tapi nk guna silakan...
INI SIMPLE NOTES YE.. 

DAH LUKIS GIGI BOYA

INI POLA X DA DAT DIPINGGANG



gunting pola ikut garisan zig zag tu, letak pola atas kain.
gunakan bucu zig zag sebagai guideline
utk buat garis lurus supaya kain lebih kembang dibawah.
CARA NAK LETAK POLA ATAS KAIN.. NI KAIN BIDANG 60 IINCI YE

CARA NAK POTONG, IKUT GARISAN MERAH TU

POLA DEPAN.. X DA ZIP DI TENGAH

POLA BELAKANG , ADA ZIP DITENGAH

BAHAGIAN BAWAH JGN POTONG IKUT SERONG ZIGZAG LAK
ni cara letak pola dan  proses gunting utk pola depan . kain tu perlu dilipat dua.
kain yg siap dipotong, sambungkan ikut princes line.

NOTE: 
Utk bahagian belakang,  jika guna kain lycra potong sama mcm bahagian depan. Tapi kalau kain lain kene letak zip, so bahagian tgh tu kene potong 2 keping. Dan bagi basi 1" utk jahit zip.













Sunday, 22 September 2013

TUTORIAL JAHITAN ONLINE

Sy nak share laman web yg banyak membantu sy dalam menjahit nie.. byk ilmu yg bole dicuba..
rajin-rajin ler menjengok yea..


http://sewing.org/
http://amybutlerdesign.com/


Wednesday, 14 August 2013

POLA KAIN KEMBANG PAYUNG @ PEPLUM


nak jahit kain peplum? tapi x tahu buat pola...




sy harap sy dapat membantu tuan puan dgn lukisan ini.
Ini adalah cara saya buat pola kain peplum...


1. ukuran 8" tu utk labuh punggung. ukuran nie kira standard utk semua saiz dewasa.
2. ukuran 16" pula, utk labuh dr pinggang ke tgh2 peha (atas lutut). yg nie ukuran standard utk dewasa.





Nanti kain kena lipat 2 kali yea, macam nie


lepas tu letak pola 



gunting ikut pola, (lebihkan utk basi)


dapat ler bentuk donut cam nie...

SELAMAT MENCUBA...