Saturday, 13 April 2013

Soalan Cepu Emas

saya selalu terima soalan2 seperti dibawah berkaitan kelas menjahit sy...

Soalan;
1. Sy x pernah menjahit,, boleh ke sy pandai dalam sehari kelas shj?

jawapan sy; Hampir 90% pelajar sy x pernah menjahit atau ada juga yang tak pernah pegang mesin jahit,, x tahu macam mana mesin jahit beroperasi.. Tetapi dengan minat semuanya akan jadi mudah... yang penting balik daripada kelas sy jgn pulak terus perap ilmu tu.. kene praktis lagi.. dlm kelas sy, sy akan ajar langkah-langkah utk menjahit.. bila dah tahu kene praktis macam mana nak jahit baju tersebut.. baru bole jadi pandai dan kemas jahitan.

soalan;
2. datang berapa kali? berapa jam?

jwpan sy; datang sekali shj utk satu baju selama 8 jam, dr pukul 9pagi hingga 6 ptg, atau sampai baju siap... sy x buat kelas singkat-singkat,,, 2 @ 3 jam, lepas tu balik, dtg lagi 2 @ 3 jam, hari lain.... leceh skit cara tu,,, nanti tuan puan lupa step  menjahit, sy pun lupa kat mana tuan puan berhenti kelas sebelum nya...
lebih mudah terus siapkan baju dlm sehari... pun cepat siap baju tuan puan, jimat duit minyak tuan puan utk hadir kelas sy.. he he

soalan;
3. berapa ramai dlm 1 kelas?

jwpan sy; biasa nye kalau kelas di lukut atau meru atau kuala terengganu, 1 hari hanya 6 pelajar shj.. supaya mudah sy nak ajar...cara pengajaran sy secara intensif dan 'one to one' mudah sy nak tgk cara tuan puan mengukur, memotong dan menjahit...

soalan;
4. ada hari atau tarikh khas ke utk 1 jenis baju atau jahitan?

jwpan sy; x ad tarikh khusus utk jenis 2 baju. sy boleh ajar 6 paten berlainan dlm 1 hari yg sama... ikut pilihan tuan puan. cuma tuan puan boleh buat 1 paten 1 hari yea... kalau nk 2 paten kene dtg 2 hari.

soalan;
5. kalau sy x bayar deposit boleh ke? sy bayar masa sy dtg ke kelas nanti....

jwpan sy; tak boleh. maaf ler tuan puan,,, sy nak tuan puan bayar deposit tu supaya ada komitmen di pihak tuan puan utk hadir ke kelas sy... supaya senang skit keje sy.. kalau x ada deposit,, nanti tuan puan x dtg.. sedangkan sy dah lock tarikh tu utk tuan puan dan x berikan pada yg lain , kene ingat yea 1 hari hanya 6 student yg sy ambik,,,
Sy selalu terkene,, bila mintak deposit, "nanti sy bayar" ,,, tapi x bayar2,, sampai tarikh dah dekat sgt , contoh tinggal sehari, baru sms , kata x jadi... erm... tu yg nak marah tu.... :(

soalan;
6. barang apa yg perlu dibawa?

jwpan sy; tolong ler tgk kat mukasurat "Yuran dan Maklumat Kelas" kat situ semua sy dah tulis dgn jelas,, kene bawa apa yg patut.

so far itulah antara soalan2 yg sy terima...

tapi ada juga 1 soalan yg sgt mengelikan hati....

"dengan yuran rm200 tu apa yg saya dapat?"

erm,, tepuk dada tanya selera...

ini kan kelas menjahit baju,,, tentulah dapat ilmu menjahit baju kan? tak kan dpt ilmu buat duit... he he


Post a Comment